Al-Muqaddimah

semua frasa + subjek + predikat + nahu + dengung + lughah + balaghah + saraf + harakat apekejadah dalam blog ni aku tulis sendiri dengan menggunakan kepala otak aku sendiri atau dari pusat sumber rujukan yang
dipercayai serta muktamar. kalau nak komen sangat dialu-alukan. tafaddhal. kalau nak kutuk sila pikir banyak kali dulu sebab makhluk lain pun akan baca kutukan kau. aku ade hak nak tulis apa aku suka. ini negara bebas dengan kebebasan bersuara... sila baca dengan minda dan hati yang terbuka dan bukan terlangkup. aku sekadar menyampaikan dakwah dan pesanan serta peringatan dengan caraku sendiri...

Kipas-Susah-Mati~

لا اله الا الله محمد رسول الله في کل لمحة ونفس عددما وسعه علم الله

Sunday, February 14, 2010

Aku bosan di rumah!

i_do_a_very_boring_job Dah masuk 2 hari aku duduk rumah. Bahana cuti raya Cina punya pasal. UIA dapat cuti 4 hari. Ingatkan duduk rumah dapat rehat tapi lain yang dapat.

Sebelum cuti aku bayangkan kalau duduk rumah aku dapat tido puas-puas. Aku dapat layan movie banyak-banyak dalam laptop aku.  Aku boleh makan sampai kenyang giler-giler. Semuanya benda yang aku nak buat DALAM rumah.

Tapi bila dah balik rumah, mak aku pulak suruh aku ikut dia buat urusan LUAR rumah. Urusan yang memerlukan aku untuk tak dapat berehat di rumah buat kerja-kerja macam yang aku dah senaraikan di atas tadi. Paham-paham la sendiri. Aku tak kuasa nak terangkan apa itu kerja LUAR rumah.

Kawan-kawan aku ada yang pergi jalan-jalan menghabiskan minyak kereta so_this_is_a_very_nice_and_boring_songke Kuantan. Tido di mana pun tak tahu. Jadi musafir masjid agaknya. Ada jugak yang ke Kuala Selangor membanting tulang menolong orang gotong-royong untuk majlis kenduri kahwin. Lantak kau la. Bukan aku yang kahwin pun. Aku memang suka pentingkan diri sendiri sikit. Orang Melayu kata ‘selfish’.

Aku memang tak ada hati nak ikut ke mana-mana pun mereka pergi. Aku memang pasang niat nak balik rumah rehat puas-puas macam beruang berhibernasi dalam gua. Syok gila aku tengok. Cute pun cute. Tido tak ingat dunia. Memang dah syahid sungguh.

Tapi bila dah sampai rumah lain yang jadinya. Cakap mak bapak tak boleh lawan. Menderhaka namanya. Nanti kena sumpah jadi peti sejuk baru tahu. Kalau kena sumpah jadi Ferrari nanti tak tertanggung pulak nak isi minyak dalam tangki. Pandai betul dia menyumpah. Sumpah nyampah!

2 comments:

azwa amani said...

huhuhuhuhu...mcm anak dara..

azwa amani said...

huhuhuhuhu...mcm anak dara..

Related Posts with Thumbnails
dah abis baca kan? dah.. sila la blah. tutup window ni kalau dah tak nak baca lagi. kalau nak baca naik atas balik. sekian. end of transmission. tuttttttt.....
back to top