Al-Muqaddimah

semua frasa + subjek + predikat + nahu + dengung + lughah + balaghah + saraf + harakat apekejadah dalam blog ni aku tulis sendiri dengan menggunakan kepala otak aku sendiri atau dari pusat sumber rujukan yang
dipercayai serta muktamar. kalau nak komen sangat dialu-alukan. tafaddhal. kalau nak kutuk sila pikir banyak kali dulu sebab makhluk lain pun akan baca kutukan kau. aku ade hak nak tulis apa aku suka. ini negara bebas dengan kebebasan bersuara... sila baca dengan minda dan hati yang terbuka dan bukan terlangkup. aku sekadar menyampaikan dakwah dan pesanan serta peringatan dengan caraku sendiri...

Kipas-Susah-Mati~

لا اله الا الله محمد رسول الله في کل لمحة ونفس عددما وسعه علم الله

Sunday, December 20, 2009

Majlis Kahwin Sir Azib

DSC01290Aku terbangun dari tidur nyenyakku. Kelajuan kipas menunjukkan pada takat 4 tapi aku dah rasa menggigil. Hidung pun mulai berair. Gara-gara tak pakai selimut. Aku memang tak suka pakai selimut. Rasa tertutup. Apa yang tertutup pun entahlah.

Aku terasa nak mengetuk-ngetuk papan kekunci. Seperti apa yang aku tengah buat sekarang. Tengah hari tadi aku pergi majlis perkahwinan. Bekas pensyarah yang mengajar ‘Orang Hati’ aku erti sosiologi dan antropologi semasa di pusat asasi dulu, Sir Azib. Hari ini dia kahwin. Boleh tahan bini dia. Aku tak berapa kenal dia sebab dia tak pernah mengajar aku erti apekejadah logi di atas. Tapi layankan sajalah.

DSC01282 Aku pergi dengan berkeretakan Waja. Sedap pula bawak kereta ni. Harga pun sedap. Berlemak. Bertemankan Orang Hati dan seorang lagi junior. Ingat nak pergi ambik seorang lagi kawan, tapi banyak pula alasan. Tinggallah kau. Sebelum sampai ke majlis, sempat pulak singgah di Giant untuk beli hadiah. Cari punya cari, maka terbelilah hadiah yang agak mahal walaupun mula-mulanya tengok macam murah. Hampeh. Tapi dah beli nak buat macam mana kan. Layannn.DSC01288Sampai di majlis bukan nak makan dulu sebaliknya bergambar, berfotografi, berimagisasi dulu dengan pengantin. Bukan selalu dapat ambik gambar dengan pengantin kan. Layan lagi. Lepas tu aku tak kira. Aku nak makan. Perut aku dah keluarkan bunyi lagu-lagu rock kapak zaman aku kecik dulu. Apa lagi, tibailah makan macam lauk tu kau yang punya.

Masa majlis tu sempat jumpa bekas-bekas pensyarah dan pensyarah yangDSC01287 masih mengajar sekarang. Sir Majid bawak anak isterinya, Madam Sza melayan keletah ‘baby girl’nya yang sentiasa merengek. Sir Arshad pulak sibuk melantak dengan orang rumahnya. Masing-masing buat macam biasa. Kenalan sesama student adalah beberapa umat dan puak-puak. Sekaranglah baru nak bertegur sapa. Kat UIA buat tak kenal aja. Manusia…

Bila dah puas masukkan makanan dalam perut, muka dalam kamera dan meluahkan isi hati dengan kenalan-kenalan, maka beransurlah membawa diri balik ke perantauan. Balik UIA laa…

tukang tulis

2 comments:

syud said...

thanks teman org.. love u my dear..

Tukang Tulis said...

love you too baby...

Related Posts with Thumbnails
dah abis baca kan? dah.. sila la blah. tutup window ni kalau dah tak nak baca lagi. kalau nak baca naik atas balik. sekian. end of transmission. tuttttttt.....
back to top